Osakeyhtiö

Osakeyhtiö (Oy) on yleisin yritysmuoto Suomessa. Osakeyhtiön omistajuus jakaantuu pienempiin osiin eli osakkeisiin. Osakkeet voidaan jakaa yrityksen valinnan mukaan, joko vain perustajien kesken tai pörssiyhtiön tapauksessa osakkeita voi ostaa lähes kuka tahansa.

Osakehtiö

Miksi kannattaa perustaa osakeyhtiö?

Osakeyhtiö tarjoaa monia etuja, joiden takia se on monille sopivin yritysmuoto. Usein osakeyhtiötä pidetään esimerkiksi toiminimeä uskottavampana, etenkin yritysten välisessä kaupankäynnissä.

Osakeyhtiö on pääomayhtiö, joka tarkoittaa sitä, että osakkeenomistajat ovat vastuussa yhtiön velvoitteista vain sijoittamallaan pääomalla. Omistajat eivät siis joudu konkurssitilanteessa maksajaksi, jos he eivät ole olleet esimerkiksi lainojen henkilötakaajina.

Osakeyhtiö sopii sellaisille yrityksille, jotka tavoittelevat kasvua ainakin jollain aikavälillä. Kyseinen yritysmuoto nimittäin mahdollistaa ulkopuolisten sijoittamisen mukaan tulemisen helpoiten.

Lisäksi osakeyhtiö mahdollistaa verotuksen suunnittelun. Jos yritys tekee hyvää tulosta, voi perustaja nostaa vain osan tuloksesta palkkana ja sijoittaa loput yrityksen kasvattamiseen tai jättää ne kerryttämään yrityksen varallisuutta. Toiminimiyrittäjänä tämä ei olisi mahdollista, sillä kaikki tulo katsotaan yrittäjän henkilökohtaiseksi tuloksi.

Osakeyhtiö mahdollistaa myös erilaiset työpanokset yhtiön perustajilta. Palkkaa voidaan maksaa enemmän sellaiselle perustajalle, joka tekee enemmän töitä. Osakeyhtiö on myös järkevin yhtiömuoto siinä tilanteessa, että yhtiö on tarkoitus jossain kohtaa myydä eteenpäin.

Mitä huonoja puolia osakeyhtiössä on?

Osakeyhtiössä on selvästi enemmän byrokratiaa esimerkiksi toiminimeen verrattuna, sillä osakeyhtiöltä vaaditaan aina kahdenkertainen kirjanpito ja tilinpäätös.

Osakeyhtiön perustaminen vaatii myös useampia ihmisiä, sillä jos olet perustamassa yritystä yksin tai kahdestaan kaverisi kanssa, tarvitaan vielä lisäksi yksi hallituksen varajäsen. Toki tätä virkaa voi toimittaa vaikkapa yrittäjän puoliso tai muu läheinen, jos hän siihen suostuu.

Osakeyhtiön lopettaminen on myös huomattavasti hankalampaa kuin toiminimiyrityksen. Jos siis tiedät, että yrittäjyys on esimerkiksi väliaikaista tai haluat kokeilla sitä, kannattaa tarkkaan harkita perustatko osakeyhtiötä.

Kuka voi perustaa osakeyhtiön?

Osakeyhtiön perustamiseen tarvitaan yksi tai useampi luonnollinen henkilö (ihminen) tai oikeushenkilö (yritys). Osakeyhtiön perustaja ei voi olla konkurssissa tai vajaavaltainen.

Vähintään yhdellä perustajalla tulee olla myös kotipaikka Euroopan talousalueella, tosin tähänkin voi hakea poikkeuslupaa. Lisäksi jos kyseessä on luvanvarainen elinkeinotoiminta, tulee luvat tietenkin olla kunnossa ennen kuin toiminta voidaan aloittaa.

Miten osakeyhtiö perustetaan?

Osakeyhtiön voi perustaa sähköisesti 275 euron hintaan tai paperilomakkeella 380 euron hintaan. Hintaan ei kuitenkaan sisälly kaupparekisterin perustamisilmoituksen käsittelymaksua, vaan se tulee maksettavaksi erikseen. Nykyään osakeyhtiöiltä ei vaadita enää minkäänlaista minimipääomaa.

Ennen perustamista täytyy kuitenkin olla tiedossa seuraavat asiat:

  • osakeyhtiön nimi ja toimiala
  • osakepääoman suuruus (nolla tai enemmän)
  • osakeyhtiön hallituksen kokoonpano
  • tilikausi
  • osakassopimus